Co to są antocyjany? Czy są zdrowe?

Udostępnij

Moją kuchnię zdominował ostatnio kolor fioletowy - fioletowe ziemniaki i jagody, figi... Wydawało się, że to świetna okazja, aby napisać o niesamowitych właściwościach żywności, która jest fioletowa. Dlaczego warto jeść fioletowe warzywa i owoce? Ponieważ są one bogate w antocyjany, które są naturalnym środkiem na choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca czy miażdżyca.

Antocyjany, czyli barwniki, które mają fioletowy kolor, mogą być również pomarańczowe, czerwone lub niebieskie. Na ich kolor ma wpływ pH otaczającego je środowiska. Widać to na przykładzie czerwonej kapusty, która po zetknięciu z sokiem z cytryny lub octem winnym zmienia kolor na czerwony, a następnie staje się niebieska po dodaniu sody oczyszczonej. Najwięcej antocyjanów znajduje się w produktach fioletowych, takich jak czarna aronia. Związki te mogą stanowić nawet do 1000mg w 100g owoców. Te dobroczynne pigmenty występują również w owocach jagodowych (borówki, jagody, owoce czarnego bzu), czerwonym winie, czerwonej kapuście i borówkach.

Antocyjany mogą pomóc w zapobieganiu wielu chorobom cywilizacyjnym, takim jak miażdżyca, cukrzyca i nadciśnienie, stany zapalne, choroby serca, nowotwory. Poprzez swoje działanie mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka:

  • przeciwmiażdżycowe
  • antyalergiczne
  • Przeciwzapalne - Stymuluje funkcje układu odpornościowego
  • Przeciwnowotworowe - jako pomoc w terapii

Dieta fioletowa może mieć pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów poprzez obniżenie poziomu glukozy we krwi, zwiększenie wrażliwości na insulinę oraz hamowanie wchłaniania cukru w jelicie cienkim. Może to pomóc w zapobieganiu otyłości i cukrzycy.

Spożywanie pokarmów bogatych w antocyjany i inne flawonoidy przez całe życie może pomóc odwrócić lub zmniejszyć zależną od wieku utratę pamięci.

Czy nadal jesteś sceptyczny? Jeśli tak, polecam te przepisy.

  • Fioletowe ziemniaki - Jedno z głównych źródeł antocyjanów
  • Koktajl z dużą zawartością antocyjanów

Składniki na 1-2 porcje:

  • 2 torebki borówek amerykańskich
  • 2 figi
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1-2 szklanki mleka

Zmiksuj wszystkie składniki i dodawaj stopniowo mleko, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.

Co to są antocyjany i czy są zdrowe?

Lody jagodowe i bananowe

Składniki na 1 porcję:

  • 1 mrożony banan
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g borówek amerykańskich
  • 1 figa

Weź bardzo dojrzałego banana i obierz go. Pokrój go na małe kawałki i zamroź. Zmiksuj go z borówkami, mlekiem, a następnie zamroź. Wymieszaj w misce i dodaj pokrojone figi oraz kilka innych jagód.

 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz