Co to są MAKRA?
Termin "makra" (skrót od makroskładników) jest często używany w kontekście zdrowego odżywiania.
Ale czym są makroskładnikami?
Makroskładniki to odżywcze składniki pożywienia, które napędzają organizm.
Makroskładniki muszą być pozyskiwane z pożywienia, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć.
Trzy główne źródła makroskładników odżywczych to:
Węglowodany
Białka
Tłuszcze
Są to składniki odżywcze, które organizm wykorzystuje w dużych ilościach, a każdy z nich odgrywa integralną rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Węglowodany
Węglowodany, czyli "carbs", są źródłem szybkiej energii dla Twojego organizmu.
Węglowodany dostarczają energii dla centralnego układu nerwowego i
mięśniom podczas ruchu i ćwiczeń.
Ważne jest jednak, by znać różnicę między
węglowodanami prostymi a węglowodanami złożonymi.
Złożone:
Spożywając węglowodany, należy zawsze wybierać węglowodany złożone.
Węglowodany złożone zawierają więcej naturalnego błonnika, są mniej kaloryczne i nie zawierają rafinowanego cukru.
Źródła węglowodanów złożonych: słodkie ziemniaki, owoce, warzywa i pełne ziarna.
Proste:
Węglowodany proste są naturalnie bogate w tłuszcze nasycone, mają dużo kalorii i mało składników odżywczych, nie dostarczają żadnych wartości odżywczych.
Znajdują się w takich składnikach jak biały cukier i biała mąka, powszechnie występujące w chlebie, ciastach itp.
Ulubione produkty Thrive z węglowodanami złożonymi:
Katsu Chicken Curry z kokosem i ryżem ze słodkich ziemniaków
Kurczak z estragonem i pieczonym czosnkiem z warzywami sezonowymi
Białko
W przeciwieństwie do węglowodanów, białko nie jest źródłem energii.
Białko jest niezbędne do zachowania, wzrostu i wspomagania funkcji ważnych elementów organizmu, takich jak włókna mięśniowe, skóra i włosy.
Dlatego właśnie osoby chcące zwiększyć masę mięśniową
stosują dietę bogatą w białko.
Doskonałym źródłem białka są wysokiej jakości mięsa, orzechy, soczewica i fasola.
Wspaniałe źródło białka:
Pierś z kurczaka teriyaki z zieleniną azjatycką
Wołowina Chimichurri z groszkiem i puree z Fetty
Tłuszcze
Podobnie jak w przypadku węglowodanów, istnieją dwa różne rodzaje tłuszczów.
Tłuszcze nasycone i tłuszcze nienasycone.
Tłuszcze nienasycone to dobre tłuszcze, które pomagają regulować metabolizm oraz wspomagają wzrost i regenerację komórek.
Dobrym źródłem tłuszczów nienasyconych są takie składniki jak oliwa z oliwek, orzechy i ziarna.
Thrive Źródło tłuszczów nienasyconych:
Łosoś w cytrynie i kaparach z groszkiem i puree z fety
Łosoś Piri Piri z puree warzywnym o niskiej zawartości węglowodanów
Świadomość spożycia makroskładników odżywczych jest bardzo ważna, ponieważ zapewnia organizmowi najlepsze warunki do efektywnego funkcjonowania, dzięki czemu czujemy się pełni energii i siły.
Komentarze (0)