Co to są makra?

Udostępnij

Co to są MAKRA?

Termin "makra" (skrót od makroskładników) jest często używany w kontekście zdrowego odżywiania.

Ale czym makroskładnikami?

Makroskładniki to odżywcze składniki pożywienia, które napędzają organizm.

Makroskładniki muszą być pozyskiwane z pożywienia, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć.

Trzy główne źródła makroskładników odżywczych to:

Węglowodany

Białka

Tłuszcze

Są to składniki odżywcze, które organizm wykorzystuje w dużych ilościach, a każdy z nich odgrywa integralną rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Węglowodany

Węglowodany, czyli "carbs", są źródłem szybkiej energii dla Twojego organizmu.

Węglowodany dostarczają energii dla centralnego układu nerwowego i

mięśniom podczas ruchu i ćwiczeń.

Ważne jest jednak, by znać różnicę między

węglowodanami prostymi a węglowodanami złożonymi.

Złożone:

Spożywając węglowodany, należy zawsze wybierać węglowodany złożone.

Węglowodany złożone zawierają więcej naturalnego błonnika, są mniej kaloryczne i nie zawierają rafinowanego cukru.

Źródła węglowodanów złożonych: słodkie ziemniaki, owoce, warzywa i pełne ziarna.

Proste:

Węglowodany proste są naturalnie bogate w tłuszcze nasycone, mają dużo kalorii i mało składników odżywczych, nie dostarczają żadnych wartości odżywczych.

Znajdują się w takich składnikach jak biały cukier i biała mąka, powszechnie występujące w chlebie, ciastach itp.

Ulubione produkty Thrive z węglowodanami złożonymi:

Katsu Chicken Curry z kokosem i ryżem ze słodkich ziemniaków

Kurczak z estragonem i pieczonym czosnkiem z warzywami sezonowymi

Białko

W przeciwieństwie do węglowodanów, białko nie jest źródłem energii.

Białko jest niezbędne do zachowania, wzrostu i wspomagania funkcji ważnych elementów organizmu, takich jak włókna mięśniowe, skóra i włosy.

Dlatego właśnie osoby chcące zwiększyć masę mięśniową

stosują dietę bogatą w białko.

Doskonałym źródłem białka są wysokiej jakości mięsa, orzechy, soczewica i fasola.

Wspaniałe źródło białka:

Pierś z kurczaka teriyaki z zieleniną azjatycką

Wołowina Chimichurri z groszkiem i puree z Fetty

Tłuszcze

Podobnie jak w przypadku węglowodanów, istnieją dwa różne rodzaje tłuszczów.

Tłuszcze nasycone i tłuszcze nienasycone.

Tłuszcze nienasycone to dobre tłuszcze, które pomagają regulować metabolizm oraz wspomagają wzrost i regenerację komórek.

Dobrym źródłem tłuszczów nienasyconych są takie składniki jak oliwa z oliwek, orzechy i ziarna.

Thrive Źródło tłuszczów nienasyconych:

Łosoś w cytrynie i kaparach z groszkiem i puree z fety

Łosoś Piri Piri z puree warzywnym o niskiej zawartości węglowodanów

Świadomość spożycia makroskładników odżywczych jest bardzo ważna, ponieważ zapewnia organizmowi najlepsze warunki do efektywnego funkcjonowania, dzięki czemu czujemy się pełni energii i siły.