Jak dobrze zjeść, gdy nie masz czasu?

Udostępnij

Zdrowa kuchnia nie wymaga wyrzeczeń ani sterylnych posiłków. Zostało to już wielokrotnie udowodnione. Niektórym osobom trudno jest trzymać się rutyny. Wbrew powszechnej opinii, najtrudniej jest nie tyle zacząć, co wytrwać. Dlaczego? Kluczowym czynnikiem jest czas. Kiedy jesteśmy przytłoczeni obowiązkami, łatwo jest zrezygnować ze zdrowego odżywiania i wybrać się na zakupy po niezdrową żywność. Jeśli czujemy się głodni, a mamy mało czasu na przygotowanie zdrowego jedzenia, sięgamy po łatwe i sprawdzone opcje, takie jak mrożona pizza czy batoniki. Jest to szybkie, łatwe i pyszne (powiedzmy :D), ale nie jest zdrowe. Niekoniecznie. Jak pogodzić swój nieubłagany brak czasu ze zdrowymi nawykami żywieniowymi? To nie jest trudne.

Planowanie

Brak odpowiedniej żywności może prowadzić do niezdrowych nawyków żywieniowych. Planowanie to świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy. Zaplanuj swoje tygodniowe menu i stwórz listę zakupów. Dzięki temu będziemy mieć większą kontrolę nad tym, co jemy i mniejsze szanse na niedobory żywności. Kupuj tylko to, co jest potrzebne do przyrządzenia posiłków na dany dzień/tydzień. Jesteśmy zdrowsi i bardziej prawdopodobne jest, że unikniemy pokus w domu. Możesz kliknąć, aby pobrać plan posiłków, który właśnie wrzuciłam na mojego bloga.

Pewne rzeczy

Nie musisz dużo planować, jeśli nie lubisz planować. Zamiast tego wybierz kilka swoich ulubionych dań i zrób je na tyle proste, aby zaspokoić swoje zachcianki. Te potrawy można zrobić szybko i łatwo, podobnie jak odgrzewanie mrożonej pizzy. Możesz zrobić makaron z pesto, jajecznicę lub smoothie z owoców i warzyw, które były w lodówce.

Bierz większe porcje

Ten punkt nie wymaga wyjaśnień. Możesz przygotować posiłek, który starczy na 2 lub 3 dni. To jest oszczędność czasu.

Kiedy jesteś w sklepie

Gotowe zdrowe dania możesz znaleźć w każdym sklepie. Wystarczy tylko poszukać, a potem czytać etykiety. Polecam np. Polecam np. zupy krem w kubeczkach czy sałatki z kaszą bulgur. Upraszczanie - Im krótszy skład, im łatwiej wymówić nazwy i im mniej cukru (lub syropu glukozowo-fruktozowego), tym lepiej. Możemy szybko zaspokoić głód za kilka złotych, a jest to o wiele zdrowsze niż jedzenie chleba drożdżowego czy czosnkowego. (Odsyłam do postu Zdrowe przekąski, które warto kupować w sklepie).

Pasty do kanapek przygotowane z odpowiednich składników pomogą zmniejszyć ilość niezdrowych smarowideł i zwiększyć spożycie warzyw. Jest to mały, ale ważny krok w stronę zdrowszej kuchni. Takie pasty można przygotować w większych ilościach, dzięki czemu przez kilka dni będziesz mieć w lodówce zdrowszą alternatywę dla kanapek z margaryną/masłem/serem. Oto kilka przepisów na proste pasty kanapkowe, np. Oto kilka przepisów na proste pasty kanapkowe.

Nie kupuj "modnych" produktów w hurtowych ilościach.

Najprawdopodobniej nie wykorzystasz żadnego z nich, bo nie będziesz wiedziała jak i nie będziesz miała czasu na znalezienie odpowiedniego przepisu. Zostaną zapomniane do czasu upływu ich daty ważności. Chociaż uwielbiam próbować nowych rzeczy, uważam również, że nie należy próbować wszystkiego na raz. Lepiej jest uczyć się nowych rzeczy powoli, niż przesadzić z nasionami chia i herbatą matcha, a potem odkryć, że nie ma się nic do jedzenia.

To sprytne urządzenie pozwoli Ci szybko zjeść porcję warzyw i owoców. Blendowanie zajmuje trochę czasu, ale w krótkim czasie można uzyskać zdrowy posiłek. Za kilkadziesiąt złotych można kupić zwykły blender kielichowy, który poradzi sobie z miękkimi produktami.

Nie bądź perfekcjonistą

Ulgę dla umysłu przynosi świadomość, że Twoja kuchnia nie musi być idealna. Łatwo jest być zbyt surowym i zniechęcającym. Zdrowe odżywianie powinno być zabawą. Dobrze jest robić własny chleb, jogurty, soki i warzywa, ale nie jest to dobry pomysł. Pod warunkiem, że mamy na to czas. Niestety, nie każdy ma środki, by sobie na to pozwolić. Czasem trzeba z czegoś zrezygnować. Zamiast próbować zrobić wszystko "od A-Z" kosztem innych ważnych rzeczy, kupuj produkty najwyższej dostępnej jakości. Niech będą one jak najbardziej zbliżone do tego, co mógłbyś zrobić sam. Pamiętaj, że dobre samopoczucie psychiczne jest równie ważne jak zdrowie fizyczne. Obsesyjne trzymanie się zasad zdrowego odżywiania również może być szkodliwe.

Umiarkowana różnorodność

Zdrowa kuchnia to między innymi różnorodność kuchni. To prawda, że jest jej bardzo dużo. Nie oznacza to jednak, że na śniadanie powinniśmy jeść kaszę gryczaną, a na kolację ryż. Zbilansowana dieta dla osób zapracowanych musi być zarówno różnorodna, jak i wygodna. Ugotuj więcej kaszy, jeśli przygotowujesz ją rano. Można ją wykorzystać wieczorem do zrobienia innej wersji kolacji. Na przykład słodkie śniadanie z kaszą gryczaną i owocami możesz zamienić na wytrawny posiłek z kaszą gryczaną i rybą. Co kilka dni można zmieniać rodzaj kaszy lub inny składnik, aby zapewnić różnorodność. Owca jest syta, podczas gdy wilk jest syty.