PYTANIE DO DIETETYKA - JAKIEJ SOLI POWINNAM UŻYWAĆ?

Udostępnij

Jaką sól powinnam stosować?

W Internecie można znaleźć wiele sprzecznych informacji na temat soli. Na przykład, sól himalajska może być najzdrowsza, sól morska może być najlepsza, itd. Może być trudno określić, co kryje się za całym tym zamieszaniem, a co jest mitem. Zamierzam omówić najczęstsze rodzaje soli. Mam nadzieję, że rozwieje to wszelkie wątpliwości.

SÓL CZY SÓD?

Zanim przejdę do omówienia różnych rodzajów i zastosowań soli, chcę wyjaśnić różnicę między SODEM (solą) a SODEM (solą). Sód to po prostu pierwiastek występujący w soli, w postaci chlorku sodu (NaCl). Jest on niezbędny w pewnych ilościach, ale może być szkodliwy, jeśli jest go za dużo.

5 g soli (płaska łyżeczka), = 2 g sodu

RODZAJE SOLI

Sól warzona (sól oczyszczona, sól kuchenna)

Jest najbardziej popularna i można ją kupić w każdym sklepie. Proces warzenia odbywa się poprzez podgrzanie wody z roztworu soli kamiennej (solanki). Polega to na usunięciu większości minerałów aż do uzyskania czystej soli sodowej (NaCl). Jest ona biała i całkowicie sypka dzięki zastosowaniu środków przeciwzbrylających (głównie E536). Jest niedroga i łatwo dostępna, nadaje potrawom intensywny słony smak.

Sól z natury

Jest to po prostu sól wydobyta z kopalni metodą górniczą. Nie jest poddawana procesowi oczyszczania. Zazwyczaj ma gorzki smak, który zawdzięcza składnikom mineralnym (np. potasowi i chromowi),

Sól morska

W wyniku odparowania wody morskiej o dużej zawartości soli wydziela się chlorek sodu. Oznacza to, że w zależności od miejsca pochodzenia, mogą być w niej obecne również składniki mineralne. Najczęściej sprzedawana w kryształkach, które przed spożyciem należy zmielić. Może zawierać śladowe ilości, np. ołowiu, ze względu na zanieczyszczenie oceanów.

Sól himalajska

W ciągu ostatnich kilku lat odnotowała znaczny wzrost popularności i dostępności. Kojarzona jest przede wszystkim z wyjątkowym, różowym kolorem, który zawdzięcza zawartym w niej związkom żelaza. Mimo, że sól ta sprowadzana jest z Pakistanu, nie należy do najzdrowszych. Okazuje się, że sól himalajska nie jest tak piękna, jak się wydaje, jeśli poszperać głębiej. Oczywiste jest, że na długiej liście pierwiastków radioaktywnych w soli himalajskiej znajdują się również rtęć, ołów, uran i neptun. Te i inne składniki stanowią tak mały procent soli, że nie mają dla nas znaczenia (z wyjątkiem sodu i jodu w soli jodowanej). Bogaty skład soli himalajskiej jest więc niezwykle naciągany i prawdopodobnie służy jedynie napędzaniu sprzedaży. Jeśli zależy Ci na walorach wizualnych soli, nie ma powodu, aby przepłacać.

Różne rodzaje soli mają podobną zawartość sodu:

Sól o niskiej zawartości sodu czy sól o niskiej zawartości potasu

Osoby cierpiące na wysokie ciśnienie krwi powinny inwestować tylko w sól. Chlorek potasu zastępuje większość lub całość sodu. Podobnie jak sód, potas obniża ciśnienie krwi. Sól ta ma jednak swoje wady. Niektórzy uważają, że ma ona gorzki smak. Niebezpieczne jest również spożywanie zbyt dużej ilości potasu, zwłaszcza jeśli cierpisz na chorobę nerek.

JAK DUŻO SOLI?

Sól powinna być używana z umiarem. Oficjalne zalecenie mówi, aby używać łyżeczki soli ze wszystkich źródeł (sól dodawana przez człowieka oraz sól znajdująca się w żywności, takiej jak chipsy, paluszki, ketchup). Warto przestawić się na inne przyprawy, biorąc pod uwagę wszechobecność sodu i jego czasami nieznaczne ilości w produktach spożywczych. Nie ma potrzeby zwiększania ilości sodu, chyba że jesteś bardzo aktywny i tracisz dużo sodu przez pot. Organizm potrzebuje zazwyczaj 2 do 3 miesięcy, aby przyzwyczaić się do zmniejszonej zawartości sodu. Warto poczekać kilka tygodni, aby poprawić swój stan zdrowia.

Ile soli znajduje się w żywności

Nie jest konieczne unikanie soli kuchennej. Inne "zdrowsze" sole mogą być używane bez ograniczeń. Każda sól, z wyjątkiem potasu i magnezu, zawiera taką samą ilość sodu. Chociaż go potrzebujemy, nadmierne spożycie sodu może być niebezpieczne. Bez względu na źródło, sód jest niezbędny. Nie warto płacić więcej za sól, która ma wyższą cenę lub ma mniejszy wpływ na zdrowie.