Nasza dietetyk Shannon Young podzieliła się z Body & Soul poręcznym 3-dniowym planem posiłków dla zdrowia jelit, który może pomóc Ci zresetować się po wielkim weekendzie! Sprawdź go poniżej.
Wszyscy mieliśmy te noce, kiedy "spokojny drink" zamienił się w kilka rund espresso martini i jazdę Uberem o 2 w nocy do domu. A może twój szybki lunch zamienił się w trzydaniową ekstrawagancję i trwał aż do wieczora. Słuchaj, to się zdarza. Zawsze zachęcam ludzi, aby nie rozwodzić się nad tymi rzeczami. W wielkim planie rzeczy, duży weekend od czasu do czasu nie zrobi wielkiej różnicy dla twojego ciała.
Istnieje jednak kilka sposobów, aby zresetować się i powrócić na właściwe tory ze swoimi celami. Po pierwsze, trzymaj się kilku ogólnych wytycznych. Niech twój talerz będzie naprawdę kolorowy - to niezawodny sposób, aby upewnić się, że zalewasz swój organizm całą gamą składników odżywczych. Chcesz mieć pewność, że spożywasz warzywa do każdego posiłku. Tak, nawet do śniadania.
Włącz niektóre sfermentowane pokarmy, aby wspierać zdrowie jelit i trawienie. Mnóstwo jedzenia, cukier i alkohol mogą wywołać spustoszenie w Twoich bakteriach jelitowych, więc pokarmy takie jak kiszona kapusta, kimchi i miso będą korzystne. Powinieneś również zmniejszyć spożycie cukru. Jeśli masz ochotę na słodki przysmak, co jest bardzo prawdopodobne po wielkim weekendzie świąt, wybierz owoce w całości, z umiarem. Pij również dużo wody - 2-3 litry dziennie i postaraj się ograniczyć spożycie kofeiny. Zamień filiżankę kawy na herbatę ziołową - nawet jeśli jest to tylko kilka dni (wiem, kawa to życie).
Ponadto ruszaj się - krótki spacer lub rozciąganie może zdziałać cuda.
Ten trzydniowy plan posiłków uwzględnia te wskazówki i pomoże Ci wrócić na właściwe tory po wielkim weekendzie.
Dzień 1
Śniadanie: Jajka podane z kiszoną kapustą, sautéed greens, grzybami i grillowanym pomidorem.
Lunch: Sałatka z kurczakiem Pesto podawana z zieleniną liściastą i makaronem soba (szukaj takich ze 100% mąki gryczanej i bez dodatków).
Kolacja: Krewetki gotowane w bulionie kokosowym, doprawione chili, kurkumą i ziarnami gorczycy i przyozdobione kolendrą. Podawać z ryżem kalafiorowym. (Szczegóły przepisu poniżej).
Dzień 2
Śniadanie: Zielone smoothie zrobione z wody kokosowej, szpinaku, awokado, mleka migdałowego, banana, borówek i dobrej jakości białka w proszku.
Lunch: Poké bowl wykonane z tuńczyka, fioletowej kapusty, marynowanego imbiru, awokado, ogórka, marchewki, edamame i kolendry.
Kolacja: Sweet potato fritters wykonane z tartego słodkiego ziemniaka i cukinii, jajka i ulubionych przypraw. Podawaj z quinoa i sautéed greens.
Dzień 3.
Śniadanie: Wędzony łosoś podawany z sautéed greens lub liściastą zielenią i rozbitym awokado. Potrzebujesz tostów? Wybierz chleb z kiełkami lub organiczny zakwas.
Lunch: Zupa ze słodkich ziemniaków, brokułów i imbiru.
Kolacja: Łosoś miso-glazurowany podany z makaronem z cukinii.
Przekąski
Aktywowane orzechy, bulion kostny, świeże owoce, hummus z posiekanymi paluszkami warzywnymiTen plan posiłków pierwotnie pojawił się w Body & Soul. Przeczytaj oryginalny artykuł tutaj.
Komentarze (0)