Jest coś tak satysfakcjonującego w naprawdę dobrych tacos, wypełnionych warzywami, zieleniną i rozbitym avo. Są one obfite, a jednocześnie zdrowe. Wybierając dobrej jakości składniki, meksykańska nie musi być rezygnacją z posiłku na dzień oszustwa - może być naprawdę codzienną podstawą.
Co prowadzi nas do tych tacos ze słodkim ziemniakiem i czarną fasolą. Są one tak proste w wykonaniu. Trzeba je tylko podgrzać, złożyć i zjeść. Wyglądają i smakują imponująco przy minimalnym wysiłku - co powiedzmy sobie szczerze, bardzo nam się podoba.
Te kolorowe tacos świetnie nadają się na kolację w tygodniu lub jako część większej porcji na przyjęcie. Możesz nawet zostawić składniki w osobnych miseczkach i poprosić gości o zbudowanie własnych tacos. Bonus: są wegańskie i bezglutenowe, jeśli użyjesz autentycznych 100% tortilli kukurydzianych. Poważnie, nie skąp tortilli.
Z tego przepisu powstaną 4 naprawdę obfite tacos - co wystarczy dla około dwóch głodnych osób. Alternatywnie, można go rozciągnąć na sześć mniejszych tacos. Przepis można łatwo podwoić lub potroić.
Tacos z czarnej fasoli i słodkich ziemniaków
Na 4 duże tacos
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 x 400g puszka czarnej fasoli, odsączone i opłukane dobrze
- Sól i pieprz, do smaku
- 4 tortille kukurydziane (celuj w te wykonane z kukurydzy i soli morskiej - większość sklepów spożywczych i zdrowotnych będzie je miała)
- 1 x duży słodki ziemniak, pokrojony w kostkę i upieczony
- ½ awokado, rozbite
- 1 duża garść rukoli
- Mała garść liści kolendry
- Ostry sos chili, do smaku
- 1 limonka, przepołowiona
Instrukcje:
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu na kuchence. Dodać czarną fasolę i odrobinę wody. Podgrzewaj na kuchence, aż będzie ciepła. Możesz dodać więcej wody, jeśli fasola przywiera do garnka. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Dopraw do smaku. Możesz również podgrzać fasolę w mikrofalówce, jeśli wolisz.
- Podgrzej tortille kukurydziane na patelni grillowej - lub zgodnie z instrukcją w opakowaniu. Ułóż tacos wkładając do każdego taco małą porcję rukoli, czarnej fasoli, słodkich ziemniaków i awokado. Dopraw kolendrą, ostrym sosem chili do smaku i wyciśniętą limonką.
Komentarze (0)