Przepis: wieprzowina z trawy cytrynowej z ryżem smażonym z kalafiora i nerkowcami

Udostępnij

Pełne smaku danie z wieprzowiny z trawą cytrynową spodoba się całej rodzinie. Jest świeże, lekkie i idealne na sezon wiosenno-letni!

Ma również wiele korzyści dla zdrowia: wraz z chudym białkiem zawiera 3,5 porcji warzyw na porcję. Dodatkowo, twoje jelita pokochają go - ma 15g błonnika na porcję i jest dobrym źródłem skrobi opornej.

FYI: skrobia oporna to naprawdę wartościowa forma błonnika. Jest to prawdopodobnie najtrudniejsze do zdobycia, zbyt - znajduje się w takich rzeczach jak niedojrzałe banany i skrobiowych pokarmów, które zostały ugotowane i schłodzone, jak ryż i ziemniaki (tak, sałatka ziemniaczana jest dobrym pokarmem jelit - wraz z tym przepisem lemongrass wieprzowiny!). Jest to świetne dla twoich jelit, ponieważ zachęca do wzrostu bakterii, które produkują specjalny krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy zwany maślanem. Maślan jest ważny dla zdrowia ściany jelita i optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego. Skrobia oporna, wraz z nierozpuszczalnym i rozpuszczalnym błonnikiem, są kluczowe dla utrzymania dobrego zdrowia jelit.

Uwielbiamy ten przepis również dlatego, że jest to wersja smażonego ryżu o niższej zawartości węglowodanów! Ryż basmati w tym przepisie jest uzupełniony ryżem kalafiorowym, więc nadal będziesz mieć pyszny smak z mniejszą ilością węglowodanów i dodatkowymi warzywami. Jest to miły sposób, aby nadal uzyskać tradycyjną teksturę smażonego ryżu, zbyt.

Ten pyszny przepis na wieprzowinę z trawą cytrynową pochodzi z The CSIRO Healthy Gut Diet. Ten kompleksowy przewodnik bada, jak nasze jelita są krytyczne dla zdrowego metabolizmu, mózgu i układu odpornościowego. Posiada również 85 pysznych przepisów i planów posiłków z błonnikiem, które sprawiają, że jedzenie jest tak proste. CSIRO przeprowadziły szeroko zakrojone badania w tej dziedzinie, więc ta książka jest lekturą obowiązkową, jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym, jak naprawdę odżywić swoje jelita. Enjoy!

Wieprzowina z trawą cytrynową z ryżem smażonym z kalafiora i nerkowcami

Serwuje: 4
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 25 minut, plus czas gotowania ryżu

Składniki

  • 3 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łodygi trawy cytrynowej, tylko biała część, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego białego pieprzu
  • 4 x 200g steki z polędwicy wieprzowej, usunięty cały widoczny tłuszcz
  • Oliwa z oliwek w sprayu, do gotowania
  • 8 wewnętrznych kubków liści sałaty lodowej
  • 1 ogórek libański, posiekany
  • 1/3 filiżanki (50g) prażonych niesolonych nerkowców, grubo posiekanych
  • Kawałki limonki, do podania

Smażony ryż z kalafiora

  • 500g kalafiora, pokrojonego w małe płatki
  • 1½ filiżanki (180g) mrożonego groszku
  • Oliwa z oliwek w sprayu, do gotowania
  • 150g groszku cukrowego, przyciętego
  • 120g fasoli wężowej, pokrojonej na 3cm długości
  • 1 mała główka brokułów, przycięta i pokrojona na małe kawałki
  • 120g pieczarek, przyciętych i grubo pokrojonych
  • 4 cebule dymki, drobno posiekane
  • 1 marchewka, grubo starta
  • 1 filiżanka (185g) ugotowanego ryżu basmati
  • 2 łyżeczki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • Olej sezamowy, do posypania


Instrukcje

  1. Sos rybny, czosnek, trawę cytrynową i pieprz umieścimy w małej miseczce i wymieszamy. Wieprzowinę umieścimy w naczyniu do pieczenia, posmarujemy marynatą z każdej strony, przykryjemy i odstawimy.
  2. Aby przygotować smażony ryż, umieść kalafiora w robocie kuchennym i przetwarzaj go, aż zostanie drobno posiekany, a następnie odłóż na bok. Gotować groszek w rondlu z gotującą się wodą przez 3 minuty, aż zmięknie, następnie odcedzić i odstawić.
  3. Spryskać patelnię grillową oliwą z oliwek i rozgrzać na dużym ogniu (lub rozgrzać płytę grillową do wysokiej temperatury). Dodaj wieprzowinę i smaż przez 5-6 minut z każdej strony, aż zbrązowieje i stanie się miękka. Przełóż na talerz i przykryj luźno folią, aby odpocząć.
  4. Spryskać wok lub dużą nieprzywierającą patelnię oliwą z oliwek i podgrzać na średnim ogniu. Dodać groszek cukrowy i fasolkę i mieszając smażyć przez 2-3 minuty, aż zmiękną. Przełożyć do żaroodpornej miski i odstawić na bok. Dodać brokuły i grzyby do woka, spryskać olejem, jeśli to konieczne, i smażyć przez 3 minuty lub do miękkości, a następnie przenieść do miski. Dodać kalafiora, cebulę dymkę i marchewkę do woka i smażyć przez 2 minuty, a następnie dodać ryż, groszek, zarezerwowane warzywa i sos sojowy i smażyć przez 2-3 minuty, aż będą podgrzane. Skropić olejem sezamowym i odstawić na bok.
  5. Pokrój wieprzowinę w grube plastry po przekątnej. Umieść dwa kubki sałaty w podstawie 4 misek. Do każdej z nich dodać jedną czwartą smażonego ryżu i ogórka oraz pokrojony stek wieprzowy. Posypać posiekanymi nerkowcami i natychmiast podawać z limonką.

Przepis pochodzi z książki The CSIRO Healthy Gut Diet autorstwa dr Tony'ego Birda, dr Michaela Conlona i Pennie Taylor. Dostępne teraz, Macmillan Australia, RRP $34.99