PYTANIE DO DIETETYKA - CZY ALKOHOL TO TYLKO PUSTE KALORIE?

Udostępnij

Niedawno rozpoczęłam serię postów na blogu o nazwie. "Pytanie do dietetyka" Idea jest taka, że możecie zadawać mi pytania na Instagramie, a ja będę tworzyć jedno na blogu. Dziś chciałam rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące wpływu alkoholu (głównie wina), na proces redukcji, jak i zdrowie. Czy alkohol jest tuczący. Czy wino jest naprawdę dobre dla serca? Czy możemy wypić jeden kieliszek wina dziennie?

Alkohol a redukcja

W artykule "Czy można przytyć w jeden dzień" stwierdziłem, że tylko 5% spożytego alkoholu jest magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Mowa tu o czystym alkoholu (etanolu). Jak wszyscy wiemy, jest on często spożywany w postaci piwa lub wina, czy też drinków z sokami i napojami gazowanymi. Sam etanol nie jest głównym źródłem kalorii w napojach alkoholowych, lecz łatwo przyswajalne węglowodany. Najlepiej jest spożywać alkohole mocne, takie jak wódka, gin czy whisky. Zawierają one niewielkie ilości węglowodanów, więc jest to opłacalne. Można je pić bez słodzonych napojów gazowanych czy soków. Całkiem dobre może być też wino wytrawne, które prawie nie zawiera cukru. Następnie dostarczymy jak najwięcej kalorii pijąc likiery i nalewki, słodkie wino, piwa (szczególnie smakowe), różne napoje z sokami, napoje słodzone.


Drugim jest to, że alkohol powoduje, że tracimy kontrolę nad tym, co jemy i hamulce, które nas przed tym powstrzymują. Można łatwo przekroczyć swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, urządzając jedną imprezę. Dla przykładu paczka laysów (140g, 736kcal), 1 kebab w bułce (878kcal) i jedno czerwone (270kcal) dostarczają nam prawie 2000kcal. Jest to równowartość dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla przeciętnej kobiety.

Wino ma właściwości prozdrowotne

Wino i zawarty w nim resweratrol to dwa najważniejsze czynniki decydujące o właściwościach prozdrowotnych. Jest to przeciwutleniacz, który znany jest z korzystnego wpływu na serce i układ krążenia. Aby uzyskać 1g (dawkę terapeutyczną) tego związku, należy wypić 505 litrów (w wersji optymistycznej). Nie zależy nam na ilości resweratrolu w winie.

Ile trzeba zjeść, aby dostarczyć 1 gram Resweratrolu?

Czerwone wino jest bogate nie tylko w resweratrol. W czerwonym winie znajduje się wiele innych antyoksydantów i związków, które mogą pomóc Twojemu zdrowiu. Badania (link / link) wykazały, że umiarkowane spożycie alkoholu jest związane z mniejszą szansą na rozwój chorób układu krążenia. Wino (i w mniejszym stopniu piwo) obniża ciśnienie krwi, spowalnia proces starzenia i poprawia profil lipidowy. Chodzi tu tylko o umiarkowane spożycie. Chodzi tu o umiarkowane spożycie, czyli 1 kieliszek wina do posiłku, a nie całą masę.

Ze względu na wysoki poziom flawonoidów, czerwone wino może być związane z niższą zachorowalnością na niektóre nowotwory, takie jak rak jelita grubego czy chłoniak nieziarniczy. Badania nie są jednoznaczne, a wino nie może być uważane za środek antyrakowy. Dzieje się tak dlatego, że zawarty w nim etanol zwiększa ryzyko wystąpienia innych rodzajów nowotworów, takich jak. Rak wątroby.

Wartość odżywcza alkoholu

Czy alkohol może być wykorzystywany jako źródło witamin i minerałów? Widzimy, że czerwone wino ma dużo żelaza (3,5 mg/750ml). Żelazo to ma niską biodostępność. Wino zmniejsza również biodostępność żelaza z innych pokarmów. Czerwone wino zawiera również potas, ale... alkohol sprzyja wypłukiwaniu potasu z organizmu poprzez działanie moczopędne.

Czerwone wytrawne wino jest nadal lepszym rozwiązaniem dla zdrowia niż inne alkohole. Po pierwsze, czerwone wino wytrawne ma zerowy glikemiczny (nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi), a także mniej obciąża wątrobę niż alkohol wysokoprocentowy (choć to zależy od tego, ile go pijesz). Nie może być stosowane jako źródło witamin i minerałów. Może być jednak stosowany z umiarem w celu dostarczenia antyoksydantów, choć owoce i warzywa są pod tym względem lepsze.