Najlepsze połączenia jedzenia i wina

Udostępnij

W THR1VE stawiamy na równowagę. Nie może być przecież cały czas zielonych soków i kombuchy, prawda? Czasami lubimy wypić kieliszek szampana, rześkie białe wino latem lub smaczne czerwone w zimowy wieczór.

Jako smakosze byliśmy ciekawi, jakie wina najlepiej pasują do naszych ulubionych potraw. Spotkaliśmy się więc z Markiem Pollardem, dyrektorem ds. win, aby dowiedzieć się, jak znaleźć idealne połączenie. "Sekret tkwi w wyborze wina, które będzie dobrze współgrało z posiłkiem, a nie tłamsiło go lub walczyło z jego smakiem" - mówi. Jesteśmy na pokładzie! Dodatkowo, jeśli chcesz przetestować te połączenia, możesz skorzystać z naszej słodkiej oferty.

Łączenie w pary 101

"Ogólna zasada mówi, że im delikatniejsza potrawa, tym lżejsze powinno być wino" - wyjaśnia Pollard. "Jeśli potrawa jest bogatsza i bardziej aromatyczna, wino może być odważniejsze".

Następnie należy rozważyć kilka dodatkowych kwestii. "Ostatnie słowo należy do przygotowania potrawy i dodatków. Kremowe curry lub sos pomidorowy mogą w znacznym stopniu wpłynąć na wybór wina. Wszystko zależy od równowagi - czy wybierzesz wino pasujące do profilu smakowego potrawy, jak Shiraz do bogatego gulaszu wołowego, czy też kontrastujące z nim, jak Pinot Grigio do kremowego risotto".

Twoje proteiny

Jednym z prostych sposobów na znalezienie idealnie pasującego wina jest uwzględnienie białka w daniu. Oznacza to, że jeśli masz ulubiony domowy posiłek lub ulubioną potrawę THR1VE, z łatwością znajdziesz wino, które będzie do niego pasować. Oto najlepsze rekomendacje Pollarda.

Owoce morza

"Choć do owoców morza najczęściej wybieramy wino białe lub różowe, możemy być zaskoczeni, że do niektórych dań pasuje lekkie wino czerwone" - zauważa Pollard. "Do delikatniejszych ryb, takich jak sola czy lucjan, podawaj lekkie białe wina, takie jak Pinot Grigio lub Pinot Gris. Bogatsze, bardziej tłuste ryby, takie jak łosoś, doskonale komponują się z kieliszkiem Rosé lub, tak, Pinot Noir! Skorupiaki zazwyczaj pasują do wszystkiego, od bąbelków po Semillon Sauvignon Blanc, Pinot Gris lub nawet lekkie czerwone, jeśli masz ochotę na przygody. Szampan i ostrygi, kto wie?!".

Kurczak

Szukasz wina do jednego z naszych pysznych dań z kurczaka? Pollard ma doskonałe propozycje. "Wina białe, różowe i lekkie czerwone, takie jak Pinot Noir, to przyjaciele kurczaka" - mówi Pollard. "Sauvignon Blanc pasuje do lekkiego, ziołowego dania z kurczaka, a Chardonnay lub nawet Pinot Noir do bogatszego, pieczonego obiadu. Jeśli wejdziesz na terytorium ostrego curry, spróbuj zmienić wino na wytrawnego Rieslinga - lekka słodycz złagodzi ciepło".

Wieprzowina

"Nasz stary przyjaciel Pinot Noir pojawia się tu ponownie (czy jest coś, czego wino nie potrafi?!) wraz z białymi, rześkimi winami, które potrafią przełamać tłustość wieprzowiny". Co poleca Pollard? "Spróbuj wytrawnego Rieslinga lub Pinot Gris do pieczeni wieprzowej, Pinot Noir lub Grenache do brzucha wieprzowego, a GSM do żeberek z przyprawami".

Jagnięcina

"Teraz zaczynamy wchodzić na terytorium bardziej czerwonych win z tego lekko dzikiego mięsa. Pieczona jagnięcina doskonale znosi takie wyraziste połączenia, jak Cabernet Merlot i Malbec" - mówi Pollard. Kochasz Shiraz? Pollard zaleca łączenie go z wolno gotowanymi daniami z jagnięciny.

Wołowina

Jesteś fanem naszej szarpanej wołowiny z salsą z pieczonej marchewki i papryki lub naszej koreańskiej wołowiny w wersji keto? Duże czerwone będą Twoim przyjacielem. "Soczysty stek z grilla połącz z Shirazem, Cabernet Sauvignon lub Malbec" - radzi Pollard. "Albo wolno gotowaną zapiekankę wołową z Merlotem lub Tempranillo. Hamburgery bardziej Ci smakują? Spróbuj z kieliszkiem Cabernet".

Roślinne

Chcesz wprowadzić do swojej diety więcej dań pochodzenia roślinnego? Istnieje kilka smacznych win, które można łączyć z daniami bogatymi w warzywa. Pollard podaje następujące wskazówki: "Zielone warzywa naturalnie pasują do wytrawnych białych, podczas gdy warzywa z grilla, ratatouille, bogate makarony i dania z grzybami mogą przyjąć mocniejsze czerwone, takie jak Shiraz. Do dań o kremowym smaku podawaj Chardonnay, a do pikantnych potraw - Moscato".

Desery i sery

Jeśli już pójdziesz na całość z butelką wina, być może zechcesz zakończyć posiłek czymś słodkim. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić z ilością cukru - nie tylko ze względów zdrowotnych. "Dobieranie słodkiego wina do słodkich potraw jest trudne" - ostrzega Pollard. "Zbyt duża ilość cukru może zepsuć całe danie. Owocowa tarta jabłkowa dobrze współgra z późno zebranym Rieslingiem lub Moscato. Czekoladowe potrawy, takie jak bogaty ciemny mus, doskonale komponują się z winem wzmacniającym, takim jak Topaque. A kremowe przysmaki, takie jak Creme Brulée z Sauternes".

Bardziej lubisz sery na talerzu? Pollard twierdzi, że wybór, jeśli chodzi o łączenie wina z serem, jest bardzo szeroki. "Port i Stilton to klasyczne połączenie, a Sherry naturalnie pasuje do hiszpańskich serów, takich jak Manchego. Ale czy próbowałeś Brie i starego Chardy? Niebo!".

Plan posiłków dla koneserów wina

Jeśli chcesz poeksperymentować z łączeniem jedzenia i wina, najlepiej po prostu zacznij próbować! Trudne, prawda?

Na szczęście dla nas, Pollard połączył niektóre ze swoich ulubionych trunków z Naked Wines z naszymi posiłkami, abyś mógł wypróbować kilka idealnych połączeń.

Nasze potrawy

Idealne połączenie Naked Wines

Kurczak przyprawiony rozmarynem i tymiankiem z chrupiącymi warzywami

Małe i małe Marlborough Sauvignon Blanc 2020

Pesto z piersi kurczaka z pieczoną dynią, cukinią i quinoa

R. Paulazzo NSW Chardonnay 2020

Ryba z zieloną salsą verde z warzywami sezonowymi

Obelisk Wines Ded Reckoning Pinot Gris 2020

Wołowina z pieczoną marchewką i salsą z papryki

Cellar Works Shiraz 2020

Stek z sosem pieprzowym i mieszanymi warzywami

Brian Fletcher Estate Margaret River Cabernet

Wołowina w pięciu przyprawach z brokułami i ryżem kalafiorowym

Army Of Grapes Pinot Noir 2020

Widzicie tu jakieś swoje ulubione dania? Zainspirowany do mieszania i łączenia własnych ulubionych potraw z nowo zdobytą wiedzą?

Jeśli jeszcze nie próbowałeś Naked Wines, teraz masz szansę. Mamy nawet odblokowane!

Naked Wines połączy Cię z najlepszymi niezależnymi producentami wina w Australii i Nowej Zelandii, abyś mógł łączyć je z Twoimi ulubionymi potrawami THR1VE.

W tym celu podaj kod THR1VE i hasło JNW15PJ3 lub podziel się nim z przyjaciółmi i rodziną. Smacznego!

*Obowiązują zasady T i C

Nudne szczegóły: Aby skorzystać z tego kuponu, musisz mieć ukończone 18 lat. Dostawa nie jest wliczona w cenę. Ten kupon uprawnia pierwszych klientów Naked Wines do otrzymania 100$ zniżki na pierwsze zamówienie 12 butelek. Wszystkie zamówienia wymagają minimum 12 butelek i minimalnej kwoty wydatków w wysokości 155,88 USD. Nie można wykorzystać w połączeniu z inną ofertą lub promocją. *Dostawa w następnym dniu jest dostępna dla obszarów metropolitalnych Sydney, Melbourne i Perth w przypadku zamówień złożonych przed godziną 15:00. Nie wysyłamy do Terytorium Północnego. Dostawa nie jest wliczona w cenę. Oferta może ulec zmianie. Pełny regulamin znajduje się na stronie internetowej.

hiperłącze do strony https://www.nakedwines.com.au/about

hiperłącze do strony https://www.nakedwines.com.au/thr1ve

https://www.nakedwines.com.au/thr1ve

hiperłącze do strony https://www.nakedwines.com.au/thr1ve